Wet- en regelgeving

Thema's

Wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving met betrekking tot hemelwater heeft als doel het opvangen, vasthouden en benutten van regenwater, vanwege veranderende klimaatomstandigheden en de behoefte aan duurzaam waterbeheer. Deze wetgeving is gericht op het verminderen van drinkwaterverbruik, het voorkomen van wateroverlast en het waarborgen van een toekomstbestendige waterhuishouding.

Een belangrijke redenen om regenwater op te vangen, is het feit dat de vraag naar schoon drinkwater het aanbod van waterbedrijven overschrijdt. Door regenwater te gebruiken, kan ongeveer 50% van het drinkwater worden vervangen. Dit vermindert de druk op de drinkwatervoorziening en het waarborgt een duurzame watervoorziening voor de toekomst.

Een regenwatersysteem is een eenvoudige oplossing om regenwater op te vangen en te benutten. Het bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een regenwatertank met voorfilter, pomp, niveaumeting, drinkwater-suppletie en filterset. Deze onderdelen zorgen ervoor dat het opgevangen regenwater veilig en efficiënt kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het doorspoelen van toiletten, het wassen van kleding en het besproeien van de tuin.

Gelukkig is het voor iedereen toegestaan om regenwater op te vangen en te gebruiken. Bij woningen mag regenwater worden gebruikt voor het doorspoelen van toiletten, wassen van kleding en het gebruik van buitenkranen. Bij andere gebouwen, zoals bedrijven, mag regenwater worden gebruikt voor toiletspoeling en irrigatie. De wettelijke regels met betrekking tot het gebruik van regenwater zijn uitvoerig beschreven en kunnen worden nagelezen in de wetgeving.

Om overlast te voorkomen, stellen steeds meer gemeenten eisen aan het opvangen en bergen van hemelwater. Door regenwater op te slaan in een regenwatertank en dit te gebruiken, kan worden voldaan aan de bergingseisen van de gemeente. Dit draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast tijdens perioden van hevige regenval en het verminderen van de druk op het rioleringssysteem.

Hoewel het in Nederland nog niet verplicht is om regenwater te gebruiken, is de kans groot dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn. In Vlaanderen is dit bijvoorbeeld al wel verplicht. Het is daarom verstandig om te anticiperen op deze ontwikkeling en toekomstbestendig te bouwen. Door regenwater op te vangen en te benutten, zorg je niet alleen voor een duurzamer waterbeheer, maar ook voor een waardevast gebouw dat voldoet aan de verwachte wet- en regelgeving in de toekomst.

Wet- en regelgeving

Wat kan er?

De wet- en regelgeving met betrekking tot het gebruik van regenwater in Nederland is belangrijk om ervoor te zorgen dat de systemen veilig en effectief functioneren. Verschillende regels en normen zijn van toepassing, waaronder het Drinkwaterbesluit, NEN 1006, NEN-EN 16941-1, Waterwerkbladen 1.4 G, 3.8 en 4.7, en KIWA BRL-K14011.

Het onderscheid tussen drinkwater en huishoudwater is van groot belang in deze regelgeving. De NEN-normen en waterwerkbladen stellen specifieke eisen waaraan een huishoudwaterinstallatie moet voldoen. Twee belangrijke uitgangspunten in deze normen zijn:

1. Aparte en herkenbare drukleidingen voor drinkwater en huishoudwater, waarbij de drukleiding voor regenwater in kunststof moet worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen de waterstromen en voorkomt mogelijke besmetting van het drinkwater.

2. Het voorkomen van direct contact tussen drinkwater en huishoudwater. Dit is van belang om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen. Hoewel het bijvullen van de huishoudwaterinstallatie met drinkwater is toegestaan, moet dit gebeuren via een atmosferische onderbreking volgens de EN1717-norm.

Daarnaast is het van belang dat regenwater ondergronds wordt opgeslagen om ervoor te zorgen dat het water koel blijft en er geen lichtinval plaatsvindt. Dit voorkomt de groei van algen en bacteriën. Bovendien moet de regenwatertank toegankelijk zijn voor inspectie en onderhoud, zodat de functionaliteit en veiligheid kunnen worden gewaarborgd.

Bij de ontwikkeling en installatie van regenwatersystemen wordt rekening gehouden met deze wet- en regelgeving om te voldoen aan de gestelde eisen. Het naleven van deze voorschriften is van groot belang om ervoor te zorgen dat regenwater veilig kan worden gebruikt in huishoudelijke toepassingen en om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen.

Als bedrijf zorgen wij ervoor dat al onze systemen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. We streven ernaar om hoogwaardige regenwatersystemen aan te bieden die niet alleen voldoen aan de technische normen, maar ook aan de veiligheidsvoorschriften die zijn vastgelegd in de wet- en regelgeving met betrekking tot regenwatergebruik. Op deze manier dragen we bij aan duurzaam waterbeheer en het waarborgen van een betrouwbare watervoorziening voor de toekomst.

Wet- en regelgeving

Wat moet er?

De aanpak van regenwaterbeheer bij nieuwbouwprojecten in veel gemeenten is aan het veranderen. In plaats van traditionele hemelwaterriolen aan te leggen, leggen gemeenten steeds vaker de verantwoordelijkheid bij de eigenaren om regenwater op eigen terrein op te vangen en te bergen. Dit betekent dat er bij nieuwbouwprojecten een bergingseis wordt gesteld, die varieert van 20 tot 100 liter regenwater per vierkante meter verhard oppervlak (inclusief daken en bestrating).

Bovendien leggen sommige gemeenten aanvullende eisen op, zoals een bepaalde ledigingstijd voor de regenwaterberging. Dit houdt in dat het opgevangen regenwater binnen een bepaalde periode moet worden afgevoerd, zodat de berging weer beschikbaar is voor een volgende regenbui. De ledigingstijd kan variëren van één dag tot enkele dagen, afhankelijk van de specifieke gemeente.

Daarnaast verschillen de voorschriften met betrekking tot het overstorten van regenwater. Sommige gemeenten staan toe dat overtollig regenwater wordt afgevoerd naar het riool, de openbare weg of oppervlaktewater, terwijl andere gemeenten dit niet toestaan. In gevallen waar overstorten is toegestaan, kunnen er ook eisen worden gesteld aan de afvoersnelheid, om overbelasting van het riool- of oppervlaktewatersysteem tijdens zware regenval te voorkomen. Dit wordt ook wel vertraagde afvoer genoemd.

Om een voorbeeld te geven, stel dat er een bergingseis van 60 liter per vierkante meter verhard oppervlak geldt, waarbij het dak een oppervlakte heeft van 60 vierkante meter en de bestrating 40 vierkante meter beslaat. Dit betekent dat er in totaal 6 kubieke meter regenwater moet kunnen worden opgevangen en opgeslagen (100 vierkante meter x 60 liter/m² = 6 m³).

Het gebruik van een regenwatertank heeft aanzienlijke voordelen om te voldoen aan de bergingseis. Door regenwater op te vangen en op te slaan in een regenwatertank, kan het nuttig worden gebruikt. Berekeningen op basis van historische neerslaggegevens laten zien dat een regenwatertank leidt tot waterbesparingen en vermindering van de hoeveelheid overstort. Bovendien kan het gebruik van een regenwatertank de afhankelijkheid van drinkwater verminderen.

Gezien de steeds veranderende klimaatomstandigheden, met langere periodes van droogte en hevigere regenval, wordt het steeds belangrijker om te investeren in een adequate regenwatertank. Niet alleen helpt dit om te voldoen aan de eisen van de gemeente, maar het biedt ook voordelen zoals waterbesparing en duurzaam waterbeheer. Een professioneel advies kan helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw specifieke situatie en hoe u kunt voldoen aan de eisen van uw gemeente

Wet- en regelgeving

Water op de kavel

Het waterbeheer in Nederland wordt bepaald door wet- en regelgeving op nationaal en lokaal niveau. Op nationaal niveau is het primaire recht voor het waterbeheer de Wet Waterhuishouding, die de kaders vaststelt voor het waterbeheer in het land.

Wet- en regelgeving

Landelijk

De Wet Waterhuishouding is een wet op nationaal niveau die de kaders vaststelt voor het waterbeheer in Nederland. De wet regelt de verdeling van taken en bevoegdheden tussen de verschillende overheden en instanties die betrokken zijn bij het waterbeheer, zoals de waterschappen, provincies en het Rijk.

De wet heeft als doel om een duurzaam en efficiënt waterbeheer te waarborgen en om de veiligheid tegen overstromingen en wateroverlast te verbeteren. Daarnaast streeft de wet naar het behoud en de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater, het voorkomen van verdroging en het behoud van de biodiversiteit.

De wet schrijft onder andere voor dat de overheid verantwoordelijk is voor het beheer van de openbare wateren en dat zij maatregelen kan treffen om het grondwaterpeil te reguleren. Ook zijn er regels vastgelegd voor het lozen van afvalwater en de bescherming van waterwingebieden.

Wet- en regelgeving

Gemeentelijk rioleringsplan

De gemeenten in Nederland zijn verplicht om het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) op te stellen. Het GRP is gebaseerd op de Wet Milieubeheer en het Besluit lozing afvalwater huishoudens en heeft als doel het in kaart brengen van de huidige staat van het rioolstelsel en het bepalen van de benodigde maatregelen voor de toekomst.

In het GRP staan de doelstellingen en ambities van de gemeente op het gebied van het rioolstelsel beschreven. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater, het voorkomen van wateroverlast en verdroging en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast beschrijft het GRP ook welke maatregelen de gemeente wil nemen om deze doelstellingen te behalen. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren van het rioolstelsel of het aanleggen van nieuwe riolering, het verminderen van de belasting van het rioolstelsel door bijvoorbeeld het scheiden van (hemel)water en afvalwater, maar ook het stimuleren van duurzame oplossingen zoals groene daken.

Het GRP wordt regelmatig geëvalueerd en bijgesteld om te zorgen dat het rioolstelsel blijft voldoen aan de eisen en normen die gesteld worden. Daarnaast moet het GRP worden goedgekeurd door de gemeenteraad en de waterbeheerder voordat het in werking kan worden gesteld.

 

Wet- en regelgeving

Hemelwaterverordening

Een hemelwaterverordening is een verordening die door gemeenten kan worden vastgesteld om het beheer van hemelwater binnen de gemeente te reguleren. Het doel van een hemelwaterverordening is om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren en wateroverlast te voorkomen door het hemelwater gescheiden te houden van het vuilwater en op een duurzame manier te beheren.

In een hemelwaterverordening staan regels voor het afkoppelen van hemelwater van het vuilwaterriool, het opvangen en hergebruiken van hemelwater en het vertraagd afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. Ook kan de verordening voorschriften bevatten voor het inrichten van de openbare ruimte, bijvoorbeeld met betrekking tot de aanleg van groene daken en gevels, regentonnen en infiltratievoorzieningen.

De hemelwaterverordening is gebaseerd op de Waterwet en de Wet milieubeheer. De gemeente is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de hemelwaterverordening en kan hiervoor ook samenwerken met andere partijen zoals waterschappen en provincies.

Het doel van de hemelwaterverordening is om te zorgen voor een duurzaam beheer van hemelwater binnen de gemeente. Dit draagt bij aan een betere waterkwaliteit en voorkomt wateroverlast. Door het opstellen van een hemelwaterverordening kan de gemeente ook haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en aanpassingen door klimaatverandering realiseren.

Wet- en regelgeving

Amsterdam als voorbeeld

De hemelwaterverordening gaat over het verplicht stellen van hemelwaterberging bij gebouwen in Amsterdam. Het is verboden om hemelwater vanaf een gebouw in het openbare riool of op de openbare ruimte te lozen, tenzij er een hemelwaterberging is aangebracht en in stand wordt gehouden. Het verbod geldt voor nieuwe gebouwen en bestaande gebouwen waarbij een ingrijpende renovatie wordt uitgevoerd, er bouwlagen worden toegevoegd of het bebouwde oppervlak wordt uitgebreid. Een hemelwaterberging moet ten minste een capaciteit van 60 liter per m² bebouwd oppervlak hebben en maximaal 1 liter per m² bebouwd oppervlak per uur op een openbaar riool lozen.

Een hemelwaterberging met hergebruiksysteem moet ten minste een capaciteit van 90 liter per m² bebouwd oppervlak hebben en na 60 uur voor ten minste 33% leeg zijn en na 14 dagen voor ten minste 66%. Het opgevangen hemelwater moet in de ondergrond opgenomen worden en als dat niet mogelijk is, kan het in het openbare riool worden geloosd. Er is een mogelijkheid om hogere normen voor hemelwaterberging te stellen als dit noodzakelijk is voor een doelmatige waterberging. De gemeente Amsterdam kan toezicht houden op de naleving van deze verordening.

Wet- en regelgeving

Subsidies

Subsidies zijn beschikbaar voor bedrijven en particulieren die investeren in duurzame oplossingen voor hun kavel. Met de juiste subsidie kunnen de kosten voor het aanleggen van een groenblauwe-netwerk meevallen. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het aanleggen van groene en zonnige daken. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende subsidies op een rij:

1. Subsidie groen dak: Een groen dak is een dak dat is bedekt met levende planten. Het aanleggen van een groen dak kan de temperatuur in de zomer verlagen, de luchtkwaliteit verbeteren en bijdragen aan de biodiversiteit. Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor het aanleggen van groene daken, zoals de Groenregeling van de Rijksoverheid en diverse gemeentelijke subsidies.

2. Subsidie zonnepanelen: Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het aanleggen van zonnepanelen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) en diverse gemeentelijke subsidies.

3. Subsidie combinatie groen dak en zonnepanelen: door groene daken te combineren met zonnepanelen kan het maximale rendement worden behaald. Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor de combinatie van groene daken en zonnepanelen, zoals de Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken en de Regeling Groenprojecten.

Het aanvragen van subsidies kan complex zijn en hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie en grootte van het dak en het type duurzame oplossing dat wordt gekozen. Het is daarom aan te raden om een expert in te schakelen om te helpen bij het vinden van de juiste subsidies en het aanvraagproces.

Als u overweegt om te investeren in een groen of zonnig dak, is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare subsidies. Met de juiste subsidie kan het financieel aantrekkelijker worden om te investeren in duurzame oplossingen voor uw dak. Neem contact op met een expert om meer te weten te komen over de beschikbare subsidies en hoe u deze kunt aanvragen. Neem contact op met WaterPro en wij helpen graag met het zoeken naar de juiste subsidie bij het juiste project!

Wet- en regelgeving

Afkoppelen riool

Riool afkoppelen van hemelwater betekent dat het hemelwater dat normaal via het riool naar de rioolwaterzuivering wordt geleid, in plaats daarvan op een andere manier wordt afgevoerd of behandeld. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een opvangput of infiltratie-installatie, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Het is belangrijk om hemelwater af te koppelen van het riool, omdat het rioolwaterzuiveringssysteem niet is ontworpen om grote hoeveelheden hemelwater te verwerken. Als er te veel hemelwater in het riool terechtkomt, kan dit leiden tot overbelasting van het systeem en mogelijk zelfs tot riool overstorten. Door hemelwater af te koppelen, kunnen deze problemen worden voorkomen en kan het hemelwater op een duurzame manier worden afgevoerd of hergebruikt.

Op het moment dat het hemelwater gescheiden wordt van het zwartwater, kan het zijn dat uw kavel in aanmerking komt voor de subsidieregeling voor het afkoppelen. Deze subsidie kan oplopen tot €12 per m² van verhard oppervlak op uw kavel.

Print
WhatsApp
Email

Nieuwsbrief Stichting WaterPro

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Stichting WaterPro? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt ons laatste nieuws in je inbox.

Aanmelden/Inschrijven

Bedankt voor uw aanmelding, we kijken er naar uit om je te verwelkomen op deze dag!  Als u nog vragen heeft, aarzel niet en neem gerust contact met ons op.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.