Wateroverlast
Thema's
Wateroverlast
De trend in klimaatverandering brengt een veelvoorkomend probleem met zich mee: wateroverlast. Hoewel het aantal regendagen niet per definitie toeneemt, blijkt uit deze trend wel dat we te maken hebben met hevigere regenbuien. In de afgelopen jaren is de neerslag met maar liefst 9% toegenomen. Lees hier verder wat u kunt doen om wateroverlast tegen te gaan.


Er valt gemiddeld 853 millimeter regen in Nederland.

Bij een hoeveelheid van 75 mm is er extreme neerslag.

Bijna 70% van het aardoppervlak is bedekt met water.

Je hersenen
bestaan voor
80% uit water.
Wateroverlast
Probleem
Door de veranderingen in het klimaat, ervaren we meer hinder van water in onze directe omgeving. Wanneer er een zware bui valt en het water niet snel genoeg kan worden afgevoerd, ontstaan er diverse problemen. Kelders lopen onder water, straten komen blank te staan en rivieren kunnen buiten hun oevers treden. Deze problemen doen zich niet alleen voor tijdens hevige regenbuien, maar ook gedurende natte periodes die soms wekenlang aanhouden.
Deze problemen worden versterkt wanneer er voorafgaand aan de hevige neerslag een lange periode van droogte is geweest. De grond is dan keihard geworden en kan minder makkelijk water absorberen. Het land wordt nog vatbaarder voor wateroverlast en schade. Deze schade leidt tot aanzienlijke hinder en brengt bovendien hoge kosten met zich mee voor het herstellen van huizen en het herstel van natuurgebieden.
Problemen die u kunnen treffen bij wateroverlast zijn:
– Ondergelopen kelders
– Ondergelopen straten
– Stijgende rivieren
Wateroverlast
Ondergelopen kelder
Wanneer er sprake is van een natte periode of na een hevige regenbui kunnen er vervelende situaties ontstaan. Denk aan vochtige of zelfs ondergelopen kelders. Het stijgende grondwaterpeil vormt de grootste oorzaak voor dit probleem. Een vochtige kelder kan ontstaan doordat het hemelwater niet goed wordt afgevoerd en de grond rondom de woning verzadigd raakt. Het water zoekt dan een weg naar beneden en kan via scheuren of zwakke plekken in de keldermuren naar binnen komen met alle gevolgen van dien.
Eerste zichtbare tekenen zijn vochtige muren of vloeren. Er kunnen waterplassen of vochtplekken zijn en in sommige gevallen zie je zelfs al sijpelend of druppelend water binnenkomen. Naast het onaangename gevoel dat dit met zich meebrengt, is de kans op groei van schimmel en meeldauw aanwezig. Dit veroorzaakt een ongezonde leefomgeving. Een langdurige blootstelling aan vocht kan de houten balken of betonconstructies in de kelder aantasten, hierdoor kan de betrouwbaarheid van het pand in gevaar komen.


Wateroverlast
Ondergelopen straten
Het probleem van straten die onder water komen te staan als gevolg van klimaatverandering, is een gevolg van het gebrek aan voorbereiding op de extreme veranderingen die zich voordoen. Onze steden en dorpen zijn vaak gebouwd met veel verharde ondergronden, waardoor het water niet gemakkelijk kan worden afgevoerd en de straten overstromen tijdens hevige regenbuien.
Bovendien wordt het hemelwater op sommige kavels nog steeds direct afgevoerd naar het riool, waardoor de riolering overbelast raakt. Wanneer het rioleringssysteem het water niet meer kan verwerken, blijft het water op straat staan, zowel op verharde als op onverharde delen. Dit leidt tot een onplezierige ervaring voor automobilisten, maar ook voor huiseigenaren is het erg vervelend als het water zo hoog komt te staan dat het vanuit de straat het huis binnen loopt. Dit veroorzaakt niet alleen materiële schade, maar ook vaak emotionele stress en ongemak.
Wateroverlast
Oplossingen
Proactief handelen van ons als huis- en kaveleigenaren om wateroverlast te verminderen en de impact ervan te beperken is een oplossing voor wateroverlast. Een belangrijke stap is het implementeren van effectieve waterafvoersystemen op uw eigen terrein, zoals het aanleggen van regenwateropvangsystemen, het vergroenen van uw tuin om wateropname te bevorderen en het creëren van waterdoorlatende oppervlakken.
Het is noodzakelijk om verder te kijken dan alleen het verhogen van dijken en het vergroten van het rioolstelstel. Op overheidsniveau worden al verschillende maatregelen getroffen, zoals het aanleggen van opslagbunkers en het verhogen van dijken. Door op individuele kavels duurzaam waterbeheer toe te passen kunnen we daarnaast echt impact maken.
Ook u kunt uw steentje bijdragen aan het verminderen van wateroverlast door duurzaam waterbeheer toe te passen op uw eigen perceel. Het creëren van opvangmogelijkheden voor regenwater, zoals regentonnen of infiltratiekratten om het water op te vangen en langzaam in de bodem te laten lopen zijn hier enkele voorbeelden van. Daarnaast kunnen we onze tuinen groener maken met bijvoorbeeld groendaken, regentuinen en het gebruik van waterdoorlatende bestrating. Deze groene oplossingen bevorderen de opname van regenwater in de bodem. WaterPro informeert u graag over de oplossingen om wateroverlast in de toekomst te verminderen.

Het bergen, opslaan, van hemelwater is een effectieve manier om de piekbelasting tijdens hevige regenbuien op te vangen. Hierdoor wordt het rioolstelsel ontlast, waardoor de straten minder snel onder water komen te staan. Er zijn verschillende manieren om water te bergen, een regenton is daar een eenvoudig voorbeeld van. Door het regenwater niet direct in de grond te laten lopen, maar op te vangen in een regenton, wordt de belasting van het grondwater verminderd. Dit is een kleine stap met een positieve impact.
Een grotere oplossing kan het plaatsen van water opvangende schuttingen zijn of het installeren van een ondergrondse hemelwatertank die is aangesloten op de hemelwaterafvoer van het dak. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het water op het dak op te vangen door middel van een retentiedak met groene beplanting, zodat het water kan worden vastgehouden. Vervolgens kan dit water op een slimme manier worden gebruikt om de waterbalans voor planten op peil te houden.
Voordat het water kan worden afgevoerd, dient er een geschikte bergingsvoorziening te zijn, waarin het water kan worden opgevangen. Het bergen van hemelwater is slechts een eerste stap; vervolgens moet er worden nagedacht over hoe dit opgevangen water wordt beheerd. In veel gevallen wordt het water op een vertraagde of slimme manier teruggegeven aan de natuur, zodat deze bij een volgende bui weer gevuld kan worden. Een bergingsvoorziening die bij een volgende regenbui nog vol is, heeft immers weinig nut.
Er zijn verschillende methoden om op een slimme manier het water af te voeren. Een vertraagde afvoer kan bijvoorbeeld worden toegepast. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van opvangkratten die het water langzaam teruggeven aan de bodem. Deze kratten fungeren als grote boxen waarin het water wordt opgevangen en vervolgens gedoseerd vrijkomt.
Een alternatieve benadering is het gebruik van een slim besturingssysteem in combinatie met een groendak dat water kan absorberen. Op het moment dat er een bui via het systeem wordt gedetecteerd, kan het besturingssysteem het water op het dak al laten wegstromen naar het riool, nog voordat het piekmoment bereikt wordt. Op deze manier wordt het water op een efficiënte en gecontroleerde manier afgevoerd.
Een eenvoudige en effectieve methode om hemelwater opnieuw te gebruiken, is het installeren van regentonnen. Hierin kan het regenwater worden opgevangen en later worden gebruikt voor bijvoorbeeld het besproeien van planten of het wassen van auto’s.
Voor grotere waterbehoeften kunnen geavanceerdere systemen worden geïmplementeerd. Zo is het mogelijk om hemelwater op te vangen in ondergrondse tanks. Dit opgevangen water kan vervolgens worden gebruikt voor toiletspoeling, het besproeien van tuinen en zelfs voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines.
Het gebruik van hemelwater biedt meerdere voordelen. Allereerst draagt het bij aan de bescherming van onze drinkwatervoorraden, er wordt minder drinkwater verbruikt. Daarnaast vermindert het de belasting van het rioolsysteem, wat zorgt voor minder wateroverlast en minder kans op overstromingen.
Bovendien is het gebruik van hemelwater ecologisch verantwoord, aangezien het geen behandeling met energie en/of chemicaliën vereist zoals voor drinkwater het geval is. Het is een duurzame en natuurlijke hulpbron die in overvloed aanwezig is tijdens regenachtige periodes.
Om het gebruik van hemelwater te optimaliseren, is het belangrijk om de nodige infrastructuur en systemen te plaatsen, zoals regenwaterafvoerleidingen, filters en pompen. Daarnaast is bewustwording en educatie nodig om mensen aan te moedigen om hemelwater te benutten en de voordelen ervan in te zien.
Nieuwsbrief Stichting WaterPro
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Stichting WaterPro? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt ons laatste nieuws in je inbox.